10.15.2012

Birkin Bag

Verujem da se svi ljubitelji serije ''Sex i grad'' sećaju epizode u kojoj Samanta dok radi kao PR za Lucy Liu laže kako bi dospela na vrh liste čekanja i kako bi kupila sebi Hermes-ovu Birkin torbu. Nisam sigurna koliko je tačno to za listu čekanja, jer sam našla na internetu i drugačije informacije, a i na ebay-u se mogu naći. U svakom slučaju, sa listom čekanja ili bez, ova torba je i dalje jaaako skupa. Cene joj se kreću od 9.000 $ do 150.000 $, što zavisi od materijala od kojeg je torba napravljena. Najskuplje su one od krokodilske kože. Iako joj je cena takva kakva jeste i dalje je želim, mada meni je to i dalje nedostižno. Možda jednom, nekako... :)))) Nisam još našla svoju idealnu boju, dimaziju i ostalo, ali ova na sledećoj slici mi je skroz ok. Čisto da znate ako neko poželi da mi je pokloni. :)))))Zanimljiva je i priča kako je nastala ova torba. Naime, 1981, Jean-Louis Dumas izvršni direktor Hermes-a je sedeo pored Jane Birkin na letu od Pariza do Londona. Ona je imala slamnatu torbu i dok ju je smeštala u pregradu sav sadržaj joj se rasuo. Ona je objasnila Dumasu kako joj je teško da nađe kožnu torbu kakva joj se sviđa. 1984. joj je napravio crnu kožnu torbu koja je bazirana na dizajnu iz 1892. Torba je otad postala jako popularna, čak i sama pevačica po kojoj je dobila ime govorila kako je torba uveliko prešišala njenu slavu.


Birkinka zaista danas predstavlja simbol luksuza. Prodaje se u različitim večičinama, bojama, materijalima, a takođe se mogu praviti i po željama kupca, što verovatno još povećava cenu. Svaka torba ima katanac kojim se zaključava, a na svakom katancu je šifra od 2 broja. Osim u seriji ''Sex i grad'', možemo je videti i u serijima ''Gossip Girl'', ''Will & Grace''... kao i u mnogim filmovima, muzičkim spotovima... Osim što je jako lepa, ova torba je i jako praktična, jer se može nositi u različitim kombinacijama i veoma je prostrana, čak postoje i veličine koje se koriste za putovanja. I zaista mislim da ovu torbu mogu nositi žene sa različitim stilovima. I ne verujem da se ijedna pokajala što ju je kupila. :))))


6 comments:

 1. Ovaj post je sasvim po mom ukusu....baš si si dala truda i sve nam lijepo objasnila. I moj favori je ova pinky varijanta!

  ReplyDelete
 2. Hvala! Sve pink je moj favorit. :))))

  ReplyDelete
 3. Hvala za divnu priču o torbi.
  I ja bih volela imati jednu :)

  ReplyDelete
 4. stvarno divan post:)

  nakitmajasavic.blogspot.com
  pratim te, prati i ti mene.:)

  ReplyDelete