6.03.2012

Čarlston


Skoro sam pročitala knjigu ‘’Devojka iz dvadesetih’’ koju je napisala Sofi Kinsela. Knjiga teško da može da se poredi sa Andrićem, Dostojevskim, Šekspirom i ostalima, ali je zanimljiva, brzo se čita i stvarno je pogodna za nedeljno popodne. Sama priča se meni jako dopala, ali razlog zašto uopšte pominjem tu knjigu su dvadesete. Čitajući tu knjigu stvarno sam mogla da zamislim kako je izgledao život tad, a pogotovo kako su se žene tad oblačile.

 Dvadesete su period u kom je procvetala džez muzika i u kom se plesao čarlston. Žene su odbacile korsete koji su do tad bili uobičajeni. Te buntovne, mlade žene koje su stariji u tom periodu nazivali ''flappers '', ili u bukvalnom prevodu šiparice su zaista živele bogatim životom i zaista su mnogo doprinele ne samo modi, već i samom životu žena. Najbitnija stvar je verovatno to da su u tom periodu žene dobile pravo glasa u većini zemalja. Takođe do tad šminkanje se dovodilo jedino u vezu sa prostitutkama, ali tom periodu skoro sve žene počinju da se šminkaju, i počinju da nose kraće suknje. Šišale su se kraće i nosile su bob frizuru koja je bila dužine do ivice brade, kao na sledećoj slici.

Charleston je predstavljen javnosti 1923. u Brodvejskom mjuziklu ’’Running Wild’’ u kom su celokupnu postavu činili crnci. Charleston je popularan i danas i predstavlja simbol dvadestih i doba džeza. Ples se karakterisao udaranjem petom ka spolja u kombinaciji sa pokretima gore i dole koji su izvođeni savijanjem kolena u ritmu muzike.To je bilo i doba velikog ekonomskog napretka. Počinje se sa upotrebom automobila, telefona, elektriciteta, a takođe i sa prikazivanjem filmova. Na početku dekade filmovi se bili crno-beli i bez zvuka, da bi 1922. Bio snimljen prvi film u boji – ’’The Toll of the Sea’’. 1926, Warner Bros. snimaju ’’Don Juan’’, prvi film koji je imao zvučne efekte i muziku, a 1927 ’’The Jazz Singer’’, koji je čak imao i sekvence sa pričanjem. Kratki crtani filmovi su naročito bili popularni u to vreme. Dovoljno je samo da kažem da je Mickey Mouse doživeo svoj debi 18. Novembra 1928. 


Koliko je bilo zanimljivo živeti tad govore činjenice da je tad F. Scott Fitzgerald izdao ''Lepi i Prokleti'' i ''Veliki Getsbi'', a da je Franz Kafka napisao ''Proces'', a Ernest Hemingway ''Sunce se ponovo rađa''. U tadašnjim filmovima glumili su Greta Garbo i Charlie Chaplin, a svoju muziku su pisali George Gershvin, Louis Armstrong, Bela BArtok, Duke Elington i drugi. Naravno ne moeže se pričati o tom periodu a da se ne pomenu Salvador Dali i Pablo Pisaco. A što se tiče mode, poznati kreatori u dvadesetim bili su: Coco Chanel, Elsa Shiaparelli i Jean Patou. Elsa Shiaparelli je bila najveći rival Coco Chanel i na slici dole možete videti jedan od njenih dizajnova.


A sad još malo slika iz dvadesetih...

 
2 comments:

  1. Hvala! Resila sam da pocnem povremeno da pisem o jos nekim stvarima koje me zainteresuju pored rucnog rada, pa mozda se nekom i dopadne. :))))

    ReplyDelete