7.28.2013

Cecil Beaton

Cecil Walter Hardy Beaton (1904 -1980) je bio engleski modni i ratni fotograf. Osim toga on je bio i slikar, dizajner enterijera, kao i kostimograf. Takođe 1970. uvršten je na Internacionalnu Listu najbolje obučenih.


Sa fotografijom ga je upoznala dadilja koja je imala fotoaparat Kodak 3A, koji je bio idealan za učenje. Ona ga je anučila osnovama fotgrafije i razvijanja filma, a mama i sestre su mu bile prvi modeli.



Nikad nije završio koledž i nakon napuštanja Kembridža 1925. radio je u očevoj firmi, ali se ni to nije pokazalo dobrim i ubrzo je rešio da se profesionalno bavi fotografijom. 
Otišao je u Njujork i 1927. se prvi put pojavio u Vogue. U priču ''The Sophisticates of Mayfair'' uključili su njegove karikature londonskih dama.


Beaton je bio najpoznatiji po svojim modnim fotografijama i portretima društva. Radio je kao fotograf za Vanity Fair i Vogue, a uz to je slikao i holivudske zvazde, kao što su Marylin Monroe i Audrey Hepburn. A često je fotografisao i kraljevsku porodicu.

    
                                                 
1938. je otpušten iz Vogue zbog antisemitske fraze koju je napisao sa strane jedne njegove ilustracije. Ponižen, vratio se u Englesku i postao je jedan od vodećih ratnih fotografa u II svetskom ratu. Svojim ratnim fotografijama uspeo je da obnovi svoju karijeru. A 1972. ga je kraljica proglasila vitezom.


Kao kostimograf radio je na filmu, kao i u pozorištu. Za kostime u filmu My Fair Lady osvojio je nagradu.


Cecil Beaton nije bo poznat kao veoma vešt tehnički fotograf. On je radije koristio kompleksne modele i scene i tražio je savršen momenat za slikanje. U svakom slučaju Cecil Beaton nikako nije bio običan fotograf i po mom skromnom mišljenju njegove slike su divne, smirujuće i večne. :)

Image source: Google Images






7.14.2013

Ogrlica sa ružama

Već sam pisala o ružama koje se prave od satena, ali sam ih do sad stavljala na dečije patofne i kape. Već neko vreme sam planirala da napravim i ogrlicu od njih, ali eto tek je sad došla na red. Zapravo većinu ideja koje imam pustim da neko vreme odleže, da smislim tačno kako ću šta da napravim pa tek onda krenem. Ruže sam naučila da pravim sa you tube-a tako da i vi možete da probate. Video se nalazi ovde. Nadam se da vam se sviđa moja ogrlica.